Svenska Grit&Grain har med den här kniven fört in en ny spännande produkt på knivmarknaden. En kolstålskniv som kombinerar exklusiva material med enkel design och rå estetik. Resultatet är en riktigt häftig kniv som med sitt hamrade blad gör sig riktigt bra på knivlisten och är fantastisk att arbeta med. Knivtypen har det japanska namnet “kiritsuke” och är en mångsidig kniv som kan användas till det mesta.Bladet är av kolstål vilket härdats upp till en HRC på 61, vilket är mycket hårt och därmed kan slipas extremt vasst. En vanlig europeisk kockkniv har ofta en HRC runt 51-55. HRC mäter knivbladets hårdhetsgrad. Handtaget är av exklusivt rosenträ.Kniven har slipats för hand i slutet av tillverkningen och levereras med extrem skärpa. Då kolstål rostar lätt så har varje knivblad försetts med ett skyddande oljelager. Detta bör diskas bort med diskmedel innan första användning.Efter varje användning ska kniven rengöras och omedelbart torkas helt torr för att motverka rostbildning. Därefter bör den gnidas in med ett tunt lager olja. Kolstål är reaktivt och reagerar särskilt med sura livsmedel. Kniven bör därför ej användas till exempelvis äpple och citron, då dessa kan påverkas något både färg- och smakmässigt av järnet från knivbladet.Kniven får aldrig diskas i diskmaskin.Bladlängd: 18,2 cmLängd inklusive handtag: 32 cmTjocklek över knivryggen: 2,5 mm